Ekologie v balíkování? Se Zaslat je to hračka!

Ekologie již pár let hýbe téměř celý svět. Recyklujeme, třídíme, kompostujeme. S dnešní dobou plastovou se snaží bojovat i přepravní společnosti. Podívejte se, kteří dopravci využívají elektrokola či chodce a objevte, jak své zásilky můžete balit a posílat ještě více eko!

Největší problém dopravy v tématu životního prostředí, je nadměrná produkce oxidu uhličitého. Naši partnerští dopravci toto vnímají a proto hledají cesty, jak vaše zásilky doručit kvalitně, přesto stále šetrněji k životnímu prostředí.

Společnost GLS například rozšířila svoji doručovací flotilu – v historickém centru Prahy potkáte jejich kurýry i na takzvaných nákladních kolech. V některých jiných částech republiky zase zásilky doručují kurýři v elektro dodávce, ta na jedno nabití ujede až 130 km. 

Dopravce DPD v listopadu 2020 zahájil provoz mikrodepa Těšnov. Kromě elektrokol využívají i nákladní rikši společně s pěšími kurýry. Z tohoto depa dopravce už doručil tisíce zásilek, rozhodně nejde jen o nějaké nenaplněné gesto k přírodě! 

Náš partner FedEx, který se pyšní vekou leteckou flotilou, uvedl do provozu více než sto elektrických dodávek a téměř 400 hybridních nákladních automobilů. A do budoucna má v plánu tyto flotily ještě rozšířit.

Jak zabalit balík ekologicky? 

Nekonečné obálky

Jeden z našich dalších dopravců UPS využívá obálky pro opakovatelné použití. Odešlete například dokumenty, které se vám vrátí s podpisem ve stejné obálce. Stačí odstranit původní přepravní štítek (Pozor, toto je velmi důležité!), nalepit vlastní a obálku uzavřít lepící páskou, která je její součástí. A je to! Zásilka může znovu do světa!

Syslete přebytky

Krabice, papír, staré noviny, mašle nebo obálky. To vše můžete znovu použít. Když se vám krabice rozpadne, rozřežte ji a použijte jako výplň nebo obal navíc pro křehčí obsah balíku. Nezapomeňte, že mezi přepravovaným obsahem a stěnou krabice musí být alespoň 5 centimetrů silná vrstva výplně.

Nashromážděné obaly stačí rozložit a až je budete potřebovat, zase je bez problému složíte. Při použití starších obalových materiálů si vždy pečlivě zkontrolujte, zda je vaše zásilka zabalena tak, aby byla v souladu s požadavky na balení zvoleného dopravce. K tomu slouží manuál správného balení.

Ekologické papírové lepicí pásky a výplně

Papírová páska je téměř k nerozeznání od klasické polypropylenové. Navíc jako bonus ji můžete recyklovat společně s krabicí nebo jiným papírovým obalem. U výplně máte několik možností. Nabízí se využití vzduchových polštářků Flo-Pak, které jsou vyrobeny ze 100% recyklovatelného polystyrenu. Mají tvar osmičky a jsou z 99% naplněny vzduchem. Speedman-box vám zase ušetří spoustu místa. Krabice, ze které postupně vytahujete roli 100% recyklovatelného balicího papíru, plnohodnotně zastoupí 3 balíky Flo-Paku. Naplňte jím krabici tak, aby se zásilka nepoškodila. Bez újmy musí zvládnout celý přepravní proces. Od otřesů a vibrací po zaskládání těžšími balíky při doručování.


Zaslat tip: Použijte kód ZASLAT a Top-obaly.cz vám pří nákupu nad 299 korun ušetří dopravné!


Víte, že …

… elektrické nákladní kolo, které využívá dopravní společnost GLS ujede na jedno nabití až 20 km? Za dva týdny v plném provozu se díky němu podařilo doručit přes 500 zásilek.
Nákladní kolo se totiž snáz dostane do úzkých uliček a nepotřebuje ani tolik parkovací plochy, jako běžné dodávky.

Scroll to Top