Nemanipulovatelné zásilky aneb jak předejít zbytečným doplatkům

Nemanipulovatelné, atypické, nesystémové, a tak dále. Co mají takto označené zásilky společného? Jsou nevyhovující pro systémovou přepravu a dopravce za ně doúčtuje nemalý poplatek! Čtěte, jak zabalit zásilku a vyhnout se potížím i doplatkům!

Objednat, zabalit a počkat na kurýra – posílat balíky se Zaslat je jednoduché a bezstarostné. Když dodržíte pár pravidel, a to zejména při balení! Předejdete tak případným doplatků, ale ochráníte i obsah vašeho balíku před poškozením. Pojďte si připomenout zásady správného balení s naší reklamační expertkou Lucií Kovářovou!

1. Pravidelné krabice

Kromě partnera TOPTRANS všichni dopravci trvají na balení do “krabic pravidelného tvaru”, co přesně to ale znamená? Pokud by se nad tvarem krabice podivoval váš středoškolský učitel matematiky, není to to pravé.

“Občas se můžou zdát všechny požadavky přehnané, jsou ale na místě. Pravidelnost krabice má například vliv na to, jestli se nezatrhnou na přepravnících depa, o okolní balíky při uskladnění i v dodávce. To všechno může mít vliv na poškození jak vašeho balíku, tak balíků okolních, v horších případech i drahé techniky dopravce,” upozorňuje Lucie Kovářová, specialistka reklamací v Zaslat.cz.

Podle váhy obsahu balíku volte i sílu kartonu, ze kterého je krabice vyrobena. Vybírat můžete u našeho partnera www.top-obaly-cz. Vyberte si krabice, které vaší zásilce dají kompaktní tvar kvádru, krychle nebo vícehranného tubusu, případně obálky a prostudujte, náš manuál, který napoví, jak zabalit zásilku správně.

2. Ne černé fólii

Balíte zásilky do strečové fólie? To je skvělé! Dejte si ale pozor na strečovou fólii černé barvy. Kvůli podrobnému trackingu zásilek dopravci načítají čárové kódy na přepravních štítcích i automaticky pomocí scannerů na jednotlivých překladištích. Černá fólie ale tyto přístroje tak trochu mate.

“Jednoduše pak nemáme přesné informace o tom, kde se zásilka nachází. V horším případě může skončit třeba i ve špatném autě a letadle a putovat úplně jinam, než jste si přáli. Dopravci proto zařazují podmínku o vynechání černé fólie do svých obchodních podmínek a její použití vnímají jako porušení,” vysvětluje Lucie Kovářová z našeho reklamačního týmu.

Dopravci v takovém případě mohou přistoupit až k vyloučení balíku z přepravy bez možnosti jakékoliv finanční kompenzace.

3. Jedna krabice = jeden balík

Rozmohl se nám nešvar – dopravci čím dál častěji naráží na balíky, které se skládají z vícero slepených krabic. Nikoliv rozložených na kartonové pláty, ale jednoduše do “krabicové housenky”, kdy jako pojivo slouží izolepa a fólie.

“Manipulace s takovým balíkem je obtížná, ne-li nemožná a dopravce často balík jednoduše na prvním depu otočí a vrátí zpět odesílateli – bez možnosti kompenzace a s doplatkem. Došlo totiž k porušení přepravních podmínek. Vždy zákazníkům připomínáme, že za balení je odpovědný odesílatel a kurýr při převzetí správnost balení posuzovat nemusí. Následujte proto bedlivě manuál balení a vyhněte se nedorozuměním,” doporučuje Lucie Kovářová. Pro tyto situace přitom existuje jednoduché pravidlo: jedna krabice = jeden balík v dopravě.

Slepené krabice vám samotným mohou způsobit potíže při reklamaci. “Obrátil se na zákazník, který reklamovat ztrátu balíku. Posílal krabici, na kterou z vnějšku přilepil ještě pánev. Jednoduše měl asi už zabaleno a pak si vzpomněl, že nezabalil ještě jeden kousek nádobí. Pánev v přepravě z balíku upadla. Doručena byla ale pouze ta – byl na ni totiž štítek. Velká krabice se pak několik týdnů dohledávala, zaměstnanci dopravce procházeli všechny neoznačené zásilky na depech a podle obsahu zjišťovali, zdali to není hledaný balík,” popisuje Kovářová nedávnou situaci. Za správné balení nese odpovědnost odesílatel a za jakékoliv potíže způsobené nerespektováním pravidel (ať už ztráta balíku, jeho poničení, poničení okolních zásilek nebo dokonce přístrojů dopravce) taktéž.

Nepřesnosti a špatné balení zabolí vaši peněženku

Dopravci se navíc stávají neoblomní, nemanipulovatelné zásilky znamenají nejen vícenáklady, ale i zdržení třídícího procesu, ale i čas kurýra, který dopravci už nikdo nevrátí. Pokud takový balík do přepravy předáte, dopravce vám jednoduše doúčtuje i 200 korunový manipulační doplatek.

Prosíme, dbejte zásadám správného balení, postupujte podle manuálu, který vám poskytujeme a vyvarujte se tak nemilému překvapení – nedoručené zásilce a doplatku.

Podívejte se na video, jak správně zabalit běžný balík.

Scroll to Top