“Hosté se k nám vrací, mnoho z nich se stalo našimi přáteli. To je pro nás nejlepší hodnocení,” říká Radek Řezáč, provozovatel ubytování v apartmánech v Andalusii

Radka Řezáče jsme jsme vám nedávno již představili. S Radkem jsme na jaře při první vlně koronaviru navázali spolupráci a doručovali vámi ušité roušky do Španělska, kde Radek provozuje apartmány. V našem minulém článku jsme si povídali o tom, jak nechtěl sedět a přihlížet probíhající krizi ohledně pandemie a rozhodl se pomoc, jak to jen šlo. V našem dnešním rozhovoru se podíváme na život ve Španělsku a o provozu apartmánů v zahraničí. Posaďte se, nalijte si sklenku sangrie a aspoň na chvíli se společně přemístěme za Radkem do slunného Španělska.

Radku, jste především provozovatel ubytování ve španělské Andalusii nedaleko Malagy. Ne každý, zvláště pak v Česku,  si může do životopisu zapsat takové povolání. Prozraďte nám, jak jste se do Španělska a k provozu apartmánů vlastně dostal?

V Andalusii žiju už šest, sedm let. Pracoval jsem dva roky pro českou cestovní kancelář jako delegát. Cestovka se ale nakonec rozhodla projekt v Andalusii ukončit. A já jsem tady zůstal a hledal práci. Majitelka apartmánových budov, kde si cestovka dříve pronajímala pro klienty pokoje, mi řekla, že by mi chtěla splnit sen žít u moře, a tak mi pronajala 2 apartmány. Já si následně udělal s kolegou licenci na komerční pronájem.  No a dařilo se nám tak dobře, že dnes už máme apartmánů celkem třináct.

Jaké ubytování tedy vlastně nabízíte? Kolik hostí se u vás může ubytovat?

Nabízíme 13 kompletně vybavených apartmánů 10 metrů od pláže. Apartmány jsou s výhledem na moře a některé s terasou. Samozřejmostí je Wi-Fi. Celkem se u nás může ubytovat až 46 hostů. 

Kde přesně vaše apartmány najdeme? Přímo v Malaze?

Naše apartmány se nacházejí ve dvou budovách od sebe vzdálených asi 100 metrů. Jsme v městečku Cala del Moral, což je 12 km od Malagy, kam se naši klienti pohodlně dostanou autem nebo autobusem za 20 minut. V Cala del Moral máme nádherné jeskyně, které jsou přístupné s průvodcem. Tento druh jeskyní je velmi ojedinělý a na světě jsou pouze další 4 tohoto typu.

Španělé jsou proslulí i svým životním stylem, je to vidět i v Cala del Moral?

Městečko je malé (pozn. red.: 42 000 obyvatel), ale žije to tady stejně, jako kdekoliv jinde v Andalusii – spoustu oslav během roku. Na promenádě je spoustu malých rodinných restaurací, kde si vychutnáte tradiční jídla, jako je paella, masa a ryby na grilu, gazpacho a další dobroty. Nejsme letovisko, a tak u nás na promenádě nenajdete diskotéky a hlučné bary. Za těmi turisté vyrazí do vedlejšího města Rincon de la Victoria nebo do Malagy a Torremolinos. U nás prožijete pohodovou dovolenou a na ulicích potkáte hlavně místní. Na plážích se nebudete muset bát o místo, protože u nás pláže bohudík přeplněné nejsou. Mám to tady moc rád. Klid, pohoda, fajn sousedi. Prostě Andalusie, jak jsem si ji představoval. 

Vaříte u vás pro klienty?

Pro klienty nevaříme. Apartmány jsou kompletně vybavené a v kuchyni najdete snad všechno. Od ponorného mixéru až po odšťavňovač na pomeranče. Přesto, nabízíme snídaně a obědy v restauraci, kterou máme v jedné z našich budov. Co víc si přát, než se dívat na moře a u toho si dávat něco dobrého k jídlu.

A co Češi, vaří sami nebo raději ochutnají místní dobroty?

Češi tvoří cca 30 % naší klientely a rozhodně neprahnou po českých jídlech, chtějí si užít místní speciality, ryby a pečená masa. Často nám ale přiváží na uvítanou sušenky nebo slivovičku. To nás vždycky potěší.

Kolik lidí se podílí na provozu vašeho ubytování? Co všechno vlastně péče o něj obnáší? 

Na provoz našich apartmánu jsme tři. Je to málo, ale máme práci tak skvěle rozdělenou, že vše zvládáme bez problémů. Apartmány se musí po každém odjezdu klienta pečlivě uklidit, vyměnit koupelovou kosmetiku a kompletně připravit na příjezd dalších klientů. U apartmánů s terasou se ještě staráme o komplet barbecue servis, kdy dokoupíme vše potřebné na grill, který mají klienti k dispozici. Pak už jen klienty ubytujeme, zajístíme výlety, pokud o ně mají zájem, a transfer na letiště v Malaze. A takhle je to vlastně pořád dokola.

Můžete nám popsat, kdo je váš typický klient?

Náš typický klient vlastně neexistuje. Máme klienty z celého světa. V létě hlavně španělské a české rodiny s dětmi. Během roku jsou to Seveřané, Američané. Jsme v oblibě u rodin s dětmi, protože nabízíme ubytování pro děti do 6 let zdarma. Máme k dispozici dětské postýlky, nočníky, jídelní židličky a hlavně plyšáky. 

Co je hlavní benefit dovolené ve vašich apartmánech?

Hlavní výhoda je dostupnost z letiště Malaga, které je vzdáleno asi 20 minut autem, případně s naším transferem. Nádherné městečko, kde jsou pouze tři hotely a typická pohoda Andalusie. Jsme zhruba hodinu cesty do Granady, Córdoby a Sevilly. Na Gibraltar jsou to dvě hodiny. Prostě ideální místo pro dovolenou na pláži, ale také k poznávání krás Andalusie.

Jak si vás nejčastěji klienti najdou?  Vrací se k vám hostí opakovaně?

Zpočátku si nás klienty z 90 % našli na bookingu.com, kde prezentujeme naši kompletní nabídku. Postupem let se nám podařilo přesunout podstatnou část klientů na náš web www.apartmanyvespanelsku.cz a na facebook, kde máme početnou skupinu cca 18 000 příznivců. V roce 2019 jsme měli 60 % klientů napřímo a ostatní jsou rezervace přes naše partnery, jako je třeba právě booking com. Hosté se k nám vrací velmi často a mnoho z nich se stalo našimi přáteli. To je pro nás nejlepší hodnocení, které můžeme mít. 

Letos jste zahájil prodej španělských produktů, které posíláte do Česka. Jak se vám daří? Mají Češi zájem o produkty přímo ze Španělska?

Děkuju za tuhle otázku. No náš projekt delikatesyzespanelska.cz je velkým překvapením. Zamýšleli jsme prodej delikates ze Španělska už před třemi lety, kdy nás naši klienti z Česka žádali o zasílání sušených šunek, vina, sýrů a dalšího zboží. Ročně jsme tak soukromě poslali na dvacet balíčků a v návalu práce s apartmány nás nenapadlo tuhle akci zhmotnit do komerční nabídky. “Koronáč” nám sice něco vzal, ale taky dal a to byl čas. Čas na přemýšlení, co dál a kde vydělat alespoň na náklady. V listopadu jsme tedy začali pracovat na webu a jednali s našimi dodavateli zboží a produktů. Ptali jsme se na našem facebookovém profilu Delikatesy ze Španělska uživatelů co mají rádi za jídlo nebo jídlo při svých cestách po Španělsku, a tak vznikla základní nabídka potravin. 

Co v ní najdeme?

Zaměřujeme se na produkty, které sami velmi dobře známe, kupujeme, konzumujeme, nebo nám doporučí naši španělští přátelé. V naší nabídce zákazníci najdou sušené šunky, skvělé olivové oleje (rozhodně doporučuji nefiltrované), oblíbenou sangrii, kvalitní tuňákové konzervy a v neposlední řadě vína. Protože víno ze Španělska, to je prostě kvalita. Kdo rád červené, kořeněné, určitě si vychutná víno Pata Negra. Zakládáme si na tom, že nemáme sklady ani u nás nic neleží měsíce nebo rok. Vše, co si zákazník objedná, okamžitě kupujeme u dodavatele a posíláme z Malagy přímo zákazníkům domů. V naší nabídce také najdete exkluzivně výrobky s certifikací pro lokalitu Malagy. To znamená, že nákupem tak podpoříte místní zemědělce a výrobce. Od listopadu do teď jsme poslali celkem 70 objednávek do Česka a na Slovensko. Nově bychom měli v roce 2021 spolupracovat se sítí obchodů s delikatesami v Česku. Moc se těšíme na spolupráci. 

Se Zaslat.cz máte za letošek bohaté zkušenosti. Můžete našim zákazníkům pár slovy přiblížit, jak vám tato spolupráce vyhovuje?

Naprosto vyhovuje. Nejen, že jsme dostali tak štědrou slevu na balíčky, ale všechno se zasláním fungovalo skvěle. Systém pro vyplnění formuláře na balík je velmi jednoduchý a intuitivní, ale co je hlavni, neřešili jsme žádnou reklamaci, prostě nic. Takže si s Irčou píšeme jak se máme a co nového v Česku a Španělsku. Ani jednou jsem se na ni nemusel obracet s problémem. Velké díky patří také panu řediteli Zaslat.cz, protože jejich sleva na balíky byla velkou pomocí a jsem si jistý, že bez ní by bylo těch rozdaných roušek o mnoho míň. A to by byla velká škoda. 

Scroll to Top