Jak na zimní pneumatiky?

Zima klepe na dveře a pro všechny motoristy to znamená jediné – přezout pneumatiky na zimní. Na zimních gumách musíte jezdit povinně od 1. listopadu, pokud je na silnicích sníh, led, anebo jen námraza! V některých místech Česka navíc povinnost určuje dopravní značení. Pokud plánujete koupit nové gumy nebo se zbavit těch, které máte doma, je nejvyšší čas rozhodit sítě po internetových bazarech. Na Zaslat.cz vám ukážeme, jak na to.

Můžete si sehnat kupce, který bydlí hned ve vesnici vedle vás a gumy si sám vyzvedne. Pokud ale bydlí na opačném konci republiky, pak budete muset objednat přepravu na Zaslat.cz s dopravcem TOPTRANS nebo nově i WE|DO. K tomu ale musíte pneumatiky připravit – zabalit. Ukážeme si, jak na to. Nejprve je však potřeba rozlišit, zda posíláte pouze gumy, nebo gumy i s disky (ráfky).

Pokud se necítíte na internetových bazarech jako ryba ve vodě, pak doporučujeme přečíst si článek, který vám prodej přiblíží:


Můžete si sehnat kupce, který bydlí hned ve vesnici vedle vás a gumy si sám vyzvedne. To je ten ideální případ. Pokud ale bydlí na opačném konci republiky, pak budete muset objednat přepravu na Zaslat s dopravcem TOPTRANS nebo nově i WE|DO. K tomu ale musíte pneumatiky připravit – zabalit. Ukážeme si, jak na to. Nejprve je však potřeba rozlišit, zda posíláte pouze gumy, nebo gumy i s disky (ráfky).

Jak poslat pneumatiky s disky i bez nich?

1. krok: Dobré balení je základ!

Aby vše proběhlo bezproblémově tak, jak má, je potřeba i pneumatiky vhodně zabalit. Pneumatiky jsou sice z gumy a těžko se přepravou poškodí, mějte ale na paměti, že budou přepravovány spolu s dalšími balíky, které by mohly velmi snadno ušpinit nebo dokonce poškodit.

Správné balení je základem toho, že vaše gumy budou v pořádku bez jakýchkoliv obtíží doručeny tam, kam mají. Před samotným balením si přichystejte tyto věci:

  • lepicí páska
  • kartón
  • strečová fólie
  • (u menších pneumatik můžete použit i pevný černý odpadkový pytel)

U balení je potřeba rozlišit, zda posíláte pneumatiky s disky (ráfky) nebo bez nich:

Jak poslat gumy bez disků (ráfků)?

V takovém případě můžete poslat dvě gumy jako jednu zásilku. Pneumatiky jsou samozřejmě velmi odolné, a proto není třeba dbát větší pozornosti na jejich balení. Stačí je k sobě pouze pevně svázat strečovou fólií a přelepit lepicí páskou. Pneumatiky by měly být obaleny strečovou fólií. Mohly by totiž ušpinit zbylé balíky. Vám by se také nelíbilo, kdyby byl třeba právě váš balík celý černý od volně zasílané pneumatiky.

U pneumatik R19 a vyšších ale posílejte každou pneumatiku zvlášť!

Příklad: 4 pneumatiky pošlete jako 2 balíky.

Jak poslat gumy s disky (ráfky)?

Pneumatiku s ráfky je už vhodné posílat každou zvlášť a na jejich balení je třeba dbát zvýšenou pozornost. Ráfky se totiž mohou snadno poškrábat.

Pneumatiky taktéž zabalte do strečové fólie, ještě před tím si ale vystřihněte čtvercový karton a přiložte jej z obou stran na ráfky. Tyto kartonové pláty můžete ještě upevnit lepící páskou.

Příklad: 4 pneumatiky se 4 disky budou zabaleny jako 4 balíky.

Nejlepší ukázka je ta názorná. 😊 Proto se podívejte na video:

2. krok: Změřte a zvažte zabalené pneumatiky

Aby mohla být přeprava vašich pneumatik uskutečněna, dopravce musí předem znát rozměry a hmotnost. Proto každý balík zvlášť změřte a zvažte.

Nemáte u sebe váhu? U menších zásilek si můžete pomoci srovnáním (třeba s kilovým balíčkem mouky), abyste získali lepší představu a přesněji odhadli hmotnost. Těžší zásilky můžete zvážit pomocí osobní váhy. Zvažte se s balíkem v rukou a následné odečtěte svoji vlastní hmotnost.

3. krok: Objednejte si přepravu na Zaslat.cz

To těžší máte za sebou. Teď už se stačí jen posadit k počítači a na www.zaslat.cz objednat přepravu.

V prvním kroku zatrhněte, že posíláte pneumatiky. Po zadání parametrů přepravy (odkud a kam pneumatiky půjdou, rozměry, váha) si zvolte dopravce TOPTRANS nebo nově i WE|DO

Pokud jste na Zaslat.cz poprvé a něco vám není jasné, zjistěte, jak poslat balík.


4. krok: Vyčkejte na příjezd dopravce

Máte objednáno a nyní už jen stačí vyčkat na příjezd dopravce. Na balíky nemusíte nic lepit, řidič přijede s přichystanými štítky, které si na balíky sám nalepí. S těžkými balíky se nemusíte nikam vláčet, řidič přijede i do sebemenšího kouta České republiky a balíky doručí kamkoliv si určíte. 

Bylo to snazší, než se původně zdálo, že ano? Teď už vám nic nebrání vyměnit vašemu miláčkovi gumy a zase jezdit bezpečně.

Scroll to Top