„Drony nejsou jen “hračky” pro dospělé, mají mnohem širší využití – ve stavebnictví, infrastruktuře, zemědělství nebo transportu.“ říká Nikola Dedíková, majitelka firmy DronPro.

Drony jsou v posledních letech oblíbenou “hračkou” pro technologické nadšence, fotografy a kameramany. Věděli jste ale, že k těmto účelům se drony používají až v poslední řadě? Začtěte se do rozhovoru s Nikolou Dedíkovou, majitelkou firmy DronPro a zákaznicí Zaslat.cz a zjistěte mnohem víc o droním světě.

Nikolo, na úvod bych chtěla pochválit váš web. Vypadá skvěle a nabitý informacemi. Mimo jiné píšete, že kamerám dáváte křídla. Můžete nám na úvod přiblížit, co to dron je a čím vším se DronPro zabývá?

Na úvod mi dovolte poděkovat za kompliment k našemu novému webu 🙂

Dron je všeobecně nástroj, který v posledních 3 letech zažívá boom zejména u hobby pilotů, kteří ho využívají převážně k foto/videu z doposud neokoukané ptačí perspektivy. Největší potenciál v dohledné budoucnosti jak ze strany výrobců, tak poskytovatelů služeb, bude v oblasti profesionálního využití. Drony totiž stejně jako auta nebo počítače zaujaly své pevné místo ve společnosti, kde nachází uplatnění coby nosič, prodloužená ruka nebo oči, a tak ulehčují člověku práci napříč obory.

Bezpilotní obor je velmi dynamický. V DronPro se snažíme držet si kurz, v jistých směrech dokonce udávat trendy. V poslední době nejčastěji řešíme, jak implementovat bezpilotní technologie do firemních procesů a to je současně směr, kudy chceme dále směřovat naše kroky. Ne vždy se vyplatí řešit celý proces pomocí dronů, což se snažíme odhalit již během případové studie. Dále se věnujeme letecké škole, leteckým pracím od natáčení až po sběr dat, firemním workshopům, servisu, pojištění, prodeji a půjčovně a letos spustíme droní cestovku. O všem BLOGujeme, natáčíme videa, šíříme droní osvětu široké veřejnosti v médiích, s námi jste zkrátka ve světě dronů pod jednou střechou.

Kde všude může dron najít uplatnění? 

Kromě zábavy, která ještě stále převažuje, na prvním místě v oblasti infrastruktury (stavebnictví, geodézie, atp.), těsně v závěsu pak v zemědělství (vyhodnocování zdravotního stavu rostlin pomocí speciálních kamer, měření vodního stresu, atp.). Tyto 2 oblasti zabírají podíl přes 2/3 ze všech hlavních odvětví práce s drony. Zbylé oblasti jsou security, transport a někde až na chvostu je fotka/film, která paradoxně nastartovala celou civilní větev dronů.

Jak se liší technologie dronů pro průmysl, jak pro armádu a čím jsou specifické drony v zemědělství a lesnictví?

Každá z technologií je určena pro jinou cílovou skupinu s jinými potřebami. Policisté zřejmě nevyužijí kameru pro sběr dat za účelem vyhodnocování zdravotního stavu rostlin a stavařova priorita není detekční systém pro lokalizaci dronů, proto je třeba k potřebám vždy přistupovat individuálně.

Oblast zemědělství a lesnictví – ačkoliv se jedná o příbuznou kategorii, drony pro tyto oblasti jsou opět specifické. Je třeba vybírat s ohledem na rozlohu, požadované účely sběru dat, atp. To vás nasměruje i na správný typ konstrukce typu: copter / letadlo / VTOL. Určitě budete řešit i senzory, post-processingový software a jak čtete tyto řádky, tak je velmi pravděpodobné, že se v případě potřeby obrátíte na nějakého experta na drony.

Kdo je váš typický klient?

Nároční zákazníci v pozitivním smyslu, kteří jsou zvyklí na úroveň vystupování a zákaznický servis.

Může dron ovládat kdokoliv a kdekoliv? Jaké jsou legislativní podmínky?

Dle současné bezpilotní legislativy může létat kdokoliv s dronem do 25 kg. Co se týče míst, řiďte se zdravým selským rozumem – tuzemská legislativa stojí skutečně na jeho principu. Tzn. vyhněte se letištím, městům tak, abyste nelétali nad domy, lidmi, silnicemi a ideálně to vemte obloukem i kolem muničáku, národních parků, Temelína, atp. 

Je dron omezený i v počasí? Jaké povětrnostní podmínky jsou “no-go”? 

V závislosti na modelu. Jsou drony, pro které je no-go otevřené okno, to jsou většinou všechny hračky. Drony poloprofesionální až profesionální zvládnou i silnější poryvy do 40 km/h, no a specifické modely určené např. pro námořní mise musí zvládnout i “bitevní” podmínky.

Pokud se v dronech nevyznám a chci si pořídit svůj první, jaký mi poradíte?

Výběr dronu se vždy odvíjí primárně od účelu využití. Zkoukněte na YouTubu několik videí, nebo se přijďte poradit do droní speciálky.

Má smysl sáhnout poprvé i po něčem sofistikovanějším?

Pro každého je pojem sofistikovaný něco jiného. Obecně pokud chci drona pro zábavu, který má i přesah jako potenciální pracovní nástroj, tak se většinou pohybují cenově do cca 50 000 Kč..

Jakým dronem naopak potěšit člověka, který v dronech není nováček?

Nejprve si ověřte, jaký má dotyčný dron. Zní to jako klišé. Pokud nechcete trávit desítky hodin studiem, obraťte se na droní speciálku. Dotyčný může mít např. model, který je s ohledem na jeho potřeby naprosto dostačující. V takovém případě je ideální obdarovat dotyčného např. zážitkem v podobě půjčení nebo workshopu s vybranými modely. Dotyčný následně zhodnotí situaci sám a podělí se s vámi o nabyté dojmy. Dalším dárkem už pak může být nový droní miláček.

Novoroční droní představení v Singapuru nebo droní závody v Abú Dhabí. Jaké jsou “dronní” trendy v nejbližších letech?

Bezesporu plná automatizace a létání v rojích. Singapur byla dokonalá ukázka potenciálu kooperace roje dronů dle předem nadefinovaných “povelů”. Jakým povelům drony naučíme, to bude hudba následující dekády.

Pojďme se z budoucnosti vrátit na začátek. Jak celý projekt DronPro vznikl a kdo všechno za ním stojí? 

Na vejšce jsem potkala svou spřízněnou duši, se kterou kudy jsme chodili, tudy jsme hýřili nápady, do čeho se pustit. Nakonec jsme zakotvili u dronů. Začínali jsme na půjčování dronů, což by nás brzo pohřbilo. S ohledem na velikost trhu tady totiž nebyla a stále není taková poptávka. Museli jsme se přizpůsobit potřebám našich zákazníků, takže za naše současné portfolio služeb můžeme děkovat a klanět se našim klientům, kteří nás stvořili a kterým patří veškerý náš dík. I nadále se budeme snažit vždy přizpůsobovat potřebám klientů, oni jsou naší hybnou silou. Velký dík rovněž patří oběma rodinám, které nás podporují od našich samotných začátků.

Jaké značky dronů prodáváte? Máte nějaká výhradní zastoupení?

Zaměřujeme se na nejpopulárnější drony na světě, na značku DJI. Výhradní zastoupení máme pro specifické technologie – od dronů, přes senzory, nebo také software, to vše ale se zaměřením na ryze profesionální provoz. Takové technologie startují od 500 000 Kč a pokračují v řádech milionů.

Podle jakých kritérií produkty vybíráte? Testujete je?

Klíčové pro nás není jen to, co chceme, ale kdo konkrétně za touto firmou a technologií stojí a jakým způsobem se stará o svojí značku, jaký má přístup, atp. Než zařadíme do portfolia dalšího partnera, předchází tomu většinou delší seznamovací procedura včetně testování. DronPro je a vždy bude synonymem pro kvalitu nejen produktů, ale i služeb, proto musíme mít dobře nastavené vztahy s dodavateli, abychom stáli vždy na straně naší hybné síly – klientů.

Celá vaše komunikace je skvělá. Je nějaká značka, která vás v komunikaci inspiruje?

Ačkoliv inspirací jsou pro nás všichni, kdo jsou špičky ve svém oboru, přesto se snažíme razit signature styl po své ose.

Jaký prodejní kanál vám funguje nejlépe a proč?

To je naše malé droní tajemství.

Je nějaký zajímavý projekt, na kterém teď pracujete?

Cca za měsíc startujeme celoroční projekt pro Správu železnic. Cílem bude série vizualizací železničních obchvatů s následnou 3D animací, např. kompletní přestavba Smíchovského nádraží s napojením nové městské čtvrti Smíchov City.

Mohou si zákazníci pořídit drona online nebo i v kamenné prodejně?

I po telefonu 🙂

Co je pro DronPro největší výzva?

Expanze na další zahraniční trhy.

Jaké jsou vaše plány v nejbližších měsících?

Optimalizovat procesy, přibrat posily, zvládnout ustát růst..

Jste také zákazníci Zaslat.cz. Můžete nám říct něco víc o naší spolupráci a v čem vám služba vyhovuje?

I přes vyjímečné komplikace s přepravci jste se dokázali vždy k problému postavit prozákaznicky. S partnery obdobného charakteru spolupracujeme dlouhodobě. Držíme vám palce, a držte si svůj kredit i v budoucnu.

 

Scroll to Top