4 tipy, co dělat se starými pneumatikami

Léto se pomalu hlásí o slovo a s tím přichází na řadu i nutnost vyměnit gumy u auta. Co ale s těmi, které už další sezónu nezvládnou? Máte hned několik možností. Můžete je odvést do pneuservisu, sběrných dvorů, nebo je dále využít k jiným účelům. Máme pro vás 4 tipy, jak s pneumatikami jednoduše a s čistým svědomím naložit.

1. Jsou ještě použitelné? Zašlete je dál!

Jestli vašemu čtyřkolému mazlíkovi pořizujete novou obuv a ta stará ještě ještě nějakou sezónu zvládne, zašlete je dál. Určitě najdete nějakého kupce, který za ně bude rád. Pokud vyhledáte kupce, který nebydlí zrovna v blízkosti vašeho města, nebojte se využít online bazary, dopravu k novému majiteli pak snadno objednáte na Zaslat.cz. Inspirujte se, jak pneumatiky na bazaru prodat a připravit pro přepravu:

Jak poslat gumy s disky i bez nich

Pneumatiky se totiž v přírodě rozkládají až stovky let, za jejich odhození hrozí dotyčnému navíc pokuta v řádech desetitisíc korun. To platí taktéž pro pálení pneumatik, které je škodlivé nejen pro přírodu, ale i pro člověka. Poradíme vám, jak se pneumatik šetrně zbavit.

2. Gumy zašlete nebo odvezte do pneuservisu

Většina pneuservisů přijímá staré pneumatiky zdarma, pouze ale v malém množství. Větší množství pneumatik od firem jen málokterý pneuservis přijme. Samotní výrobci pneumatik mají poté povinnost ty staré přijímat ze zákona, a to zdarma a bez ohledu na to, o jakou značku gum se jedná nebo kde jste je pořídili. Nahlédněte na seznam odběrných míst:

Seznam odběrných míst

3. Zašlete nebo odvezte gumy do sběrného dvoru

Staré pneumatiky můžete také odvést do sběrných dvorů. POZOR ale! Ty už nemají povinnost zdarma přijímat pneumatiky. Může se tedy stát, že pneumatiky nepřijmou vůbec, nebo za poplatek. Abyste nejeli zbytečně, vždy si předem do konkrétního sběrného dvoru raději zavolejte a zeptejte se.

4. Nebo v sobě probuďte kreativitu!

A pokud máte kreativní duši a rádi tvoříte ze starých věcí, můžete staré gumy použít třeba pro děti nebo sportovce. Retro houpačka z pneumatiky nebo barevná prolízačka určitě každé dítě nenechá v klidu, stejně tak jako vlastní work out hřiště pro sporťáky. Fantazii se meze nekladou, šikovné zahradnice z pneumatiky zvládnou udělat třeba i parádní květináč.

 

Scroll to Top