„Ahinsa znamená nenásilí. Bez násilí vůči vlastnímu zdraví, ke zvířatům, bez násilí na lidech.“ říká o výrobě obuvi Ahinsa Shoes její majitel, Lukáš Klimpera

Ahinsa Shoes vyrábí barefootovou obuv, která je vyvinuta tak, aby v ní nohy mohly fungovat jako naboso. O tom, proč je chůze naboso tak důležitá pro lidské zdraví, jaké jsou trendy v nošení barefootové obuvi v ČR i o tom, jak taková obuv vzniká, jsme se pobavili s majitelem firmy Ahinsa Shoes, Lukášem Klimperou.

Lukáši, jste zakladatelem firmy Ahinsa, která vyrábí veganské a barefootové boty. Na stránkách také píšete, že jsou navržené fyzioterapeuty, vyrábí se kompletně ručně a v Čechách. Můžete mi blíž představit filosofii značky?

Naše filosofie vychází z názvu Ahinsa, která znamená nenásilí. Bez násilí vůči:

  1. našemu vlastnímu zdraví,  boty jsou dělané tak, aby v nich mohlo tělo fungovat zdravě a přirozeně,
  2. bez násilí ke zvířatům – všechny naše modely jsou čistě veganské,
  3. bez násilí na lidech – dbáme na etické pracovní podmínky  a všechny naše materiály jsou výlučně z Evropské unie, se všemi náležitými certifikacemi. 
Vraťme se ale na začátek. Jak jste s nápadem přišel a co všechno se muselo stát, abyste boty mohl začít vyrábět?

Bylo to naprosto šílené. 🙂 K obuvi jsem se dostal přes fyzioterapii. Původním povoláním jsem programátor, ale zažil jsem syndrom vyhoření a šel jsem studovat fyzioterapii, o které jsem dávno snil.

Nejlepší fyzioterapeutická léta jsem zažil na soukromé klinice Logo v Brně, kde jsme měli perfektní podmínky a plno času věnovat se našim pacientům. Největší frustrací ale bylo, když se podařilo po hodinové terapii s nějakým pacientem zásadní zlepšení, pak pacient vklouzl zpátky do bot, které okamžitě rozhodily celý jeho pohybový aparát a výsledek terapie byl ztracen. 

Chtěl jsem vždy pacientům říct, že potřebují jiné boty, ale tehdy byl jen minimální výběr. Byla to doba, kdy se teprve začínaly prodával pětiprsté boty Vibram fivefingers, které jsou z anatomicko-fyziologického hlediska naprosto perfektní. 

Zvažoval jsem jejich prodej a distribuci v České republice, ale měl jsem ale problém s tím, že jsou vyráběny na východě v netransparentních výrobních podmínkách. 

Také jsem se v té době odstěhoval z Prahy kousek od Zlína, kde je stále silná obuvnická tradice a znalost. A tak to celé začalo. Nejprve jsem si doma sám vyrobil první boty, které byly z funkčního hlediska naprosto dokonalé, ale bylo mi jasné, že je musí vyrábět někdo řemeslně zručnější. 🙂 Začal jsem tedy hledat ševce a obuvnické firmy a tak to celé začalo…

Na začátku jsme šli do výroby s externími dodavateli, kde byl ale problém s kvalitou, cenou nebo termínem a tak nás to doslova “dokopalo” si postavit vlastní vlastní výrobu. 

A co přesně znamená “veganské materiály” z čeho například boty vyrábíte a jaké podmínky daný materiál musí splňovat? 

Používáme především mikrovláknové syntetické materiály. Vypadají jako kůže, ale je to polyamidové mikrovlákno, které se během výroby vrství a zároveň propichuje. Ve všech ohledech je lepší, než klasická kůže, protože je prodyšnější, voděodolnější a flexibilnější. 

Samozřejmě také používáme čistě přírodní materiály jako je len a konopí. Veliké oblibě se také těší materiály recyklované (PET lahve, recyklovaná bavlna, dokonce máme v nabídce i boty z ananasu, ojetých pneumatik, …)

Jak dlouho taková bota vydrží? Je třeba se o ni nějak speciálně starat?

Záleží na materiálu. U mikrovlákna je údržba nulová a životnost fantastická. Pokud je to bota ze lnu nebo konopí, tak je údržba náročnější.

Jak funguje výroba boty od A do Z? Kolik lidí se na celém procesu podílí? 

Ve firmě je nás dohromady čtrnáct. Při výrobě obuvi je první konstrukční řešení, vzor či model, který obuvnický modelář vytváří na kopytě. Naše kopyta vycházejí z reálné zdravé dospělé nohy v centrovaném (fyziologickém) postavení. Z tohoto vzoru se vytvoří šablony, podle kterých se vykrajují nebo vysekávají jednotlivé dílce. Z dílců se pak šije svršek boty, který se následně napíná na kopytě. Poté se musí velmi přesně zabrousit všechny nerovnosti, naznačit, kde se bude lepit podrážka, odrásat v daných místech svršek boty, nanést lepidlo, aktivovat, přiložit podrážky a zalisovat. 

Důležitá je také postprodukční část, kdy botu začistíme a zkontrolujeme. Vše se vyrábí ručně, takže kdykoliv může vzniknout chybka nebo vada, kterou opravíme. 

Musí mít váš zaměstnanec dřívější zkušenost s výrobou boty?

Nikoliv. 🙂 Máme jen jednu vyučenou paní. Všichni ostatní se postupně zaučili a zapracovali.

Má šanci prorazit ruční a poctivá výroba, když na druhé straně máme obří firmy s továrnami v Indii, masivními rozpočty na reklamu a bezkonkurenční cenou? A co by měla splnit?

Objednávek máme naštěstí nad hlavu. Zpětná vazba od zákazníků je skvělá a Ahinsa shoes® dopadají skvěle i ve všech možných nezávislých testech.

Veliký posun vidím především v tom, že se zákazníci začínají víc zajímat nejen o funkční vlastnosti bot, ale i o způsob výroby a použitý materiál. 

Vyrobil jste boty. Co bylo dál? Je třeba lidi ještě vzdělávat o zdravém chození? 

Ano, samozřejmě, edukace je neuvěřitelně důležitá. Lidé bohužel mají většinou velice špatný způsob stoje a chůze, který celkově negativně ovlivňuje jejich zdraví. Náš stoj, ale i chůze, mají zásadní vliv na funkci a nastavení celého našeho pohybového aparátu, včetně funkce vnitřních orgánů, pánevního dna, na náš dech, mozkovou aktivitu, ale i na náš psychický stav i na naši náladu. Určitě mohu doporučit videa od naší učitelky, Clary Lewitové: Začínáme s chůzí nabosoO bosé chůzi.

Zmínil jste slovíčko “barefoot”, co to vlastně znamená a jak se liší například od chození v běžné botě?

Barefootová bota je udělaná tak, aby v ní noha mohla fungovat “jako naboso”. Nic více, nic méně. Bota za vás nic nevyřeší, nic vám nevyléčí, pouze umožní přirozené fungování vašemu tělu. A to je samo o sobě velmi často zásadní impuls pro uzdravení nebo zlepšení funkce.  Zdraví je zcela přirozený stav.

Pokud máte nohu dlouhodobě sešněrovanou v klasické botě, tak nejen oslabí, ale především přestane vnímat a ztrácí svůj přirozený pohybový program. Nejčastějším problémem je pak tvrdý dopad na patu, ale i sám způsob chůze, který vychází z pánevního pletence a kyčelních kloubů a nikoliv z nohy samotné.

Fyziologický stav je zcela obrácený, nohu citlivě klademe na podložku a odrazový impuls chůze vychází od prstů… Tento způsob je výrazně efektivnější, naše celé tělo je centrováno, provázáno a stabilizováno, laicky řečeno se tímto způsobem chůze automaticky narovnáme, rozdýcháme, zlepší se nám prokrvení, funkce vnitřních orgánů, stabilita, vnímavost i nálada obecně. 🙂

Změna způsobu chůze může být pro někoho náročná a dlouhodobá, proto jsme jako jako jediná firma na trhu vyrábějící barefoot obuv vytvořili i komfortní kolekci, kde je bota dodávána se speciální anatomickou stélkou. Vývoj stélky trval více než rok a stojí za ním nemalá investice. Ale výsledek je naprosto úžasný, musíte zkusit. 🙂

Když pomineme změnu návyku chůze. Může “naboso” chodit například člověk, který má jiné zdravotní problémy? 

Vždy záleží na konkrétní diagnóze, proto stéle doporučujeme konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem.

A co děti?

Pokud je dítě zdravé a přirozeně se vyvíjí, není jediný důvod, aby něco nefungovalo. Nejčastěji jsme to mi rodiče, kteří nevhodně zasáhneme do jeho přirozeného vývoje například nevhodnou obuví, oblečením nebo bohužel ještě častěji nevhodnými plenkami, které omezují hybnost v kyčelních kloubech a mění funkcí pánevního pletence.

Dítě se chce pohybovat, ale plenka mu neumožní použít přirozený (fyziologický) pohyb, a tak jeho mozek hledá náhradní (alternativní) řešení, které je patologické. Po nějaké době si tento alternativní/patologický způsob pohybu “uloží” jako svůj přirozený pohybový návyk a ten pak přetrvává, i když dítě dávno plenky nemá. Často si tento nevhodný způsob pohybu nosí celým životem. Jinými slovy pro pohyb používáme jiné svaly a jiné sekvence, než které jsou nám přirozené, což negativně ovlivňuje naše tělo (nejen svaly a kosti, ale i vnitřní orgány) a samozřejmě i psychiku…

Jak a kde všude si zákazníci mohou vaše boty koupit?

Jak online na www.ahinsashoes.cz, tak i v prodejnách našich velkoobchodních odběratelů po celé ČR. Boty prodáváme i do zahraničí – nejvíce do Německa a do Ameriky.

Pracujete ještě na dalších projektech? Plánujete podnikání rozšířit?

Je toho spoustu. Zrovna teď si zahráváme s 3D tiskem. Na jaře už budeme mít první výsledky. 

V jednom videu říkáte, že vám záleží na zpětné vazbě zákazníků a žene vás dál. Je třeba nějaký podnět nebo příběh, který vám utkvěl v hlavě a třeba i zásadně změnil výrobu?

Vážím si každého nápadu, podnětu i připomínky (i když není pozitivní). To jak Ahinsa shoes® dnes vypadají, není nic jiného, než zpětná vazba od našich drahých zákazníků. Každý se může přes speciální email uvedený v kontaktu na našich stránkách obrátit i přímo na mě a ostatní kolegy z vedení firmy. Jsme plně otevřeni našim zákazníkům.

Když uzavřu celou tu kategorii podnikání, tak co bylo tou největší překážkou a so vás naopak mile překvapilo?

Lidský přístup a lidské smýšlení jak v tom pozitivním, tak i negativním slova smyslu.

Spolupracujete se Zaslat.cz. Tímto děkujeme! Můžete nám naše partnerství víc přiblížit? V čem vám Zaslat.cz vyhovuje?

Vyhovuje mi váš lidský přístup a osobní kontakt. Od začátku jste nám vyšli vstříc s cenou i perfektním servisem. Dřív jsme vozili s DPD a přes vás vozíme s GLS a jsme maximálně spokojení. Mockrát děkujeme. 🙂

 

Scroll to Top