Ekologie v logistice: jak snížit dopad na životní prostředí

V posledních letech se většina odvětví stává stále více ekologickými a logistika není výjimkou. Obzvláště v dnešní době, kdy se stále více lidí zajímá o způsoby, jak chránit životní prostředí, se stává ekologická logistika prioritou. I pro nás v Zaslat.cz a naše partnery.

Elektrická vozidla

Energie, kterou spotřebuje logistický systém, má výrazný dopad na emise skleníkových plynů a klimatické změny. Proto je důležité hledat způsoby, jak snížit energetickou náročnost logistiky a minimalizovat její dopad na životní prostředí.

Jedním z hlavních zdrojů emisí skleníkových plynů v logistice jsou vozidla poháněná fosilními palivy. Elektrické vozidla jsou proto stále více populární volbou pro dopravu zboží. Elektromobily mají výhodu nulových emisí při provozu, což znamená, že nevypouštějí do ovzduší žádné škodlivé látky. Navíc jsou mnohem tišší než vozidla s tradičními spalovacími motory. Náš partnerský dopravce UPS je dokonce v této oblasti tak trochu pionýr, využití elektromobilů zkoumá od 30. let minulého století a celkově po celém světě kurýři řídí přes 13 000 elektromobilů. A jejich počet roste.


Zelená logistika

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit energetickou náročnost logistiky, je zlepšit efektivitu přepravy. Tím lze minimalizovat množství emisí, které jsou vypouštěny do ovzduší.

Důraz na minimalizaci dopadu na životní prostředí zahrnuje šetrné využití zdrojů, snížení emisí skleníkových plynů a optimalizaci trasy pro snížení doby a nákladů. Toho může být dosaženo pomocí technologií, jako jsou geolokace a softwarová řešení. Máte někdy pocit, že k vám kurýr jede příliš dlouho, zatímco jiný den balík vyzvedával hned v 8 hodin ráno? Důvod může být právě optimalizace trati. Ta je vždy plánovaná tak, aby na sebe adresy co nejvíce navazovaly. Čekání na kurýra je hned snesitelnější, když víte, že tím přispíváte k ekologičtější dopravě, no ne?

Logistika bez odpadu

Logistika bez odpadu je nový koncept, který se snaží minimalizovat množství odpadu produkovaného v logistických procesech. To zahrnuje minimalizaci používání obalů, recyklaci a opětovné použití obalových materiálů. I proto Zaslat.cz vyvíjí možnost využití opakovaně použitelných beden, které budou i po delším používání stále dostatečně chránit obsah zásilky.

Součástí ekologického balení je kromě materiálů i rozvaha nad velikostí balíků. Pokud posíláme zákazníkovi zboží velikosti krabičky od zápalek, není nutné jej balit do krabice velikosti laptopu s množstvím výplňových materiálů.

Zajímá vás víc o ekologickém balení?

Scroll to Top